Hvordan vælger I den rigtige parterapeut?

Det er jeres parfold I delvist ligger i hænderne på en parterapeut. Derfor er det vigtigt at I vælger med omhu og sikrer jer at jeres kommende terapeut er den rigtige for jer. Det er selvfølgelig oftest et spørgsmål om kemi, men der er alligevel visse gode råd som er værd at følge. Herunder kan I finde vejledning i hvad I skal være opmærksomme på når I søger efter en parterapeut.

Spørg omkring
Når I skal vælge en parterapeut er det væsentligt at I begge er med i beslutningen. Dette skulle gerne være en fælles indsats, selvom det ofte ikke er det. Det er vigtigt at I finder en terapeut som i begge to har tillid til og det er også en god ide at en af jer ikke går i terapi hos vedkommende på forhånd. Spørg venner og bekendte om råd, da deres erfaringer kan være guld værd for jer.

Spørg om uddannelse
En anden overvejelse er psykoterapeutens uddannelse. Da psykoterapeut desværre ikke er en beskyttet titel, er det vigtigt at vælge en terapeut der har en grundig uddannelse bag sig. Det vil sige minimum 4 års terapeutisk uddannelse. I kan eventuelt vælge en terapeut der har taget sin uddannelse på et af de kvalitetsgodkendte uddannelsessteder (se mere her). Det er med til at sikre at vedkommende har en god forståelse af parterapi og den dynamik der er i samspillet mellem to partnere. Udover den grundlæggende psykoterapeutuddannelse, er det naturligvis væsentligt at din kommende parterapeut også er uddannet parterapeut. I mange tilfælde vil dette være en efteruddannelse.

Dansk Psykoterapeutforening
Et godt råd er at søge efter en parterapeut der er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Som medlem af Dansk Psykoterapeutforening skal man leve op til bestemte uddannelsesmæssige krav og etiske regelsæt. Dette er med til at sikre at man i terapi hos et medlem af psykoterapeutforeningen er i gode hænder. På Dansk Psykoterapeutforenings hjemmeside findes der en søgefunktion, hvor du kan søge på eksempelvis parterapi og finde en parterapeut i dit område der er medlem af foreningen. Du kan finde søgefunktionen her.

En eller to terapeuter?
Nogle gange kan det være en fordel at have to terapeuter til en parterapi. Helst en mandlig og en kvindelig. Det er med til at skabe tillid og man kan trække på to terapeuters erfaringer. Det er dog ikke en nødvendighed og parterapi kan sagtens foregå blot med en enkelt terapeut.

Tal sammen efter første session
Sidst men ikke mindst, er det en god ide at I, efter første session, sammen taler om I begge fik noget ud af samtalen. Hvis ikke, så være ikke bleg for at sige nej tak til følgende samtaler og opsøge en anden parterapeut.